Jumaat, 11 Jun 2010

diperbodohkan beberapa kali tapi masih susa nak berfikir bagi mengambil iktibar

What??
tajok yg panjang berjela-jela,,
uhh rilekss,, contents tk panjang pon,,
tajok yg panjang bukan untuk meng'psiko orang,,
entry ini bukan seperti note fisiologi,,,

Makcik Bedah(penjual kuih)
Makcik ni bukan apa,
kalau pas menang pilihanraya,habis bankrupt lah negara kita nie,,
takde sape nk beli karipap lazat mak bedah nie,,

Pak Midon(pesara tentera)
Pembangkang tu retinya berceramah aje,,
ke hulu ke hilir dok cakap macam2,,
ekonomi nie habis lingkup,,
mase dalam askar dulu................
(uh, mesti ada selit cerita askar dia jugak)

mungkin ada orang akan kate, takpelah, makcik ngan pakcik tu tak tau,,
tak blaja tinggi,,

ok, ape yang tak taunya?
tadi tu diorang ada kate pembangkang tak tau menau bab ekonomi,,
fakta gaknya tu, sebab muka dyorang sangat confident,,
fakta yang dimomok2kan dekat semua orang kampung,,

pas miskin,,
pas takde duit,,

kemudian kita tanya pula seorang makcik berijazah,,

Makcik Senah(guru penolong kanan koku)
isyy,, tengok jelah org pas tu,,
sikit2 mintak derma,,
memang takde class,,
cmner dyrang nak jadi kerajaan kalo miskin cmtu,,
diorang takde duit,,

kamu rase, ade class ke jawapan makcik senah nie?

2 baris ayat pertamanya memang benar,,
tapi 2 baris lagi memang otak cetek makcik ni,,

cuba makcik pikir sikit,,
macam kat skolah,,
yang mentadbirnya pengetua kan,,(anggap sebagai kerajaan)
kemudian dibantu beberapa penolong,,
pengetua hanya jalankan urusan mentadbir,
tapi sekolah tu bukanlah harta mak bapak dia kan?
kalo sekolah tu besar ke diperbuat daripada emas ke,
tetap bukan harta si pengetua,,
macam tu gak negara kite nie,,
sori, mane lagi dapat duit tu kalo bukan duit rakyat malaysia nie?

sebelum jadi kerajaan,,
macam mane nak buktikan sepenuh kemampuan?


p/s :berhenti apabila terasa berjela-jela
pemikiran yang disumbat2 dengan fakta merepek2,,
memaksa ala diktator,,

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

kesian mak cik tu dikutuk oleh orang taklah berapa tinggi pemikirannya...siapa kata mereka belum diberi peluang jadi kerajaan...lima negeri sudah...kesemuanya hampir bankrap dan mengharapkan bantuan tambahan kerajaan persekutuan....have ur facts right before writing something as provocative and feeble.

ummu berkata...

tak kisah tinggi atau tak pemikiran aku,,
at least tak diperbodohkan dgn benda yg terang jelas dan nyata,,
bankrap??
sori kerajaan malaysia sendiri dah menunjukkan tanda2 nk bankrap,,
baju2 plkn yg kononnya ditanggung free skrg dah kene bayar lepas mereka bekerja,,

laith berkata...

err semak juga ur facts balek,,
negeri pr tinggal 4 saje,,
kelantan,kedah,penang dan selangor,,
yg lagi 1 kan(perak) da dikebas,,
-membangun bersama islam-

Fakhrul berkata...

Alhamdulillah sangatlah kene kebas...selamat satu negeri tu..

kalau betullah kau perjuangkan Islam kan...jgn nak nak fitnah semata2...bukti takde suke2 hati ckp mcm2...pastu kata Islam...malu je wei...

dah kalau negeri2 pembangkang tu tak sudah2 mintak peruntukan tambahan, mmg lah brunei pon boleh bankrap...selamat ada pemimpin pandai

ummu berkata...

bukti kamu??
mane bukti negeri2 tu bankrap?
nantazir wa nara'
later,,

balqis berkata...

sebab sume orang nak hidup senang. adoila :)

eman_masri berkata...

Aku tolong sambung f punyer...

Selamat ade pemimpin Pandai............Temberang...

See... Ade sorang opss 2 org tertipu di sini...

Huahuahua... Aku tak salahkan korang...

Bukan brunei je... Terengganu yang x sepatutnye bankrap jd bankrap jugak...

runtuh sane... runtuh sini...